Allt mer populärt med triathlon

Man kan inte komma ifrån att kombinationssporten triathlon blir allt mer populär för varje år som går. Sporten var med i OS i Sydney år 2002 och sedan dess har den varje år varit ett stadigt inslag i OS-programmet.

Image result for Lisa Nordén tävlar i RioLisa Nordén tävlar i Rio

När OS ägde rum i Rio tävlade Lisa Nordén för Sverige. Detta blev hennes tredje olympiska start i hennes karriär och i Beijing-OS kom hon på en bra 18:e plats och allra senast i London-OS kom hon hem med en silvermedalj. Den 20:e augusti avgjordes damernas tävling på Fort Copacabana och även om det inte blev medalj kan man inte vara besviken på Lisas insats. Några svenska män deltog inte i denna triathlon tävling.

Nyheter om tävlingsupplägget i OS

Inför kommande OS kommer tävlingsupplägget fortfarande innefatta att de tävlande kommer att utöva kombinationen simning, cykling och löpning i en och samma tävling. Fördelningen mellan de olika grenarna kommer dock att förändras något och simningen kommer nu att vara 1500 meter, varpå deltagarna ska cykla 40 kilometer och sedan springa 10 kilometer. Principen att först i mål vinner kvarstår dock och genom hela tävlingen gäller precis samma sträckor för män som för kvinnor. Det gäller dock för alla tävlanden att kunna dra nytta av strategi och lägga energi på rätt delar i tävlingen. Dessutom måste man som deltagare verkligen behärska alla de tre olika grenarna.

Triathlon var för första gången med i OS år 2002, och då vann kanadensaren Simon Whitfield guldet på herrsidan medan Brigitte McMahon från Schweiz tog hem damernas guld. Just nu är britten Alistair Brownlee segrande olympisk mästare på herrsidan, och han tog hem guldet i London. Mästarinnan på damsidan är just nu Nicola Spirig från Australien. Frågan om vem som ska ta hem nästa guld kvarstår dock. Sverige har många duktiga tävlande, men kommer det räcka?