Dålig start på triathlontävling

Image result for Dålig start på triathlontävlingVarje år hålls en årlig tävling i triathlon i Venice Beach i Los Angeles men i år kunde den ha fått en rejält bättre start. Det höll faktiskt på att gå riktigt illa redan i den allra första deltävlingen, simning. Hela 169 deltagande simmare fick räddas från att drunkna under tävlingen men ingen vet fortfarande hur eller varför det kunde gå så fel som det gick.

Alla de som varit med och organiserat tävlingen menar att det i stort sett var perfekta förutsättningar för tävlingen. Vädret var bra och vattnet var inte speciellt svårt att simma i, men trots detta kunde tävlingen ha slutat i katastrof. Så pass många räddningar av pågående drunkningar har aldrig skett förut.

En av brandkårens talesmän på platsen berättade att sju av de räddade triathleterna vårdats i tält i närheten där sjukvårdpersonal hjälpt dem, och att tre av dem fick föras till sjukhus. En av de som förts till sjukhus är en livräddare som under räddningsaktionen fått skador i ryggen. Ingen blev dock livshotande skadad och tävlingen kunde fortsätta.

Troligen beror denna katastrof på att många inte hunnit äta och dricka ordentligt innan tävlingen började, och på grund av nervositet stressade de upp sig. Det kan också ha att göra med att många tävlande simmade på samma ställe och de stänk samt vågor som blev tryckte ner svagare simmare under ytan. Många nybörjare är inte heller vana vid vattnet i havet efter att endast ha tränat i pool eller bassäng. Då kan den annorlunda vattentemperaturen och strömmarna visa sig vara för mycket.

Det är i alla fall tur att det finns bra med personal som vet hur de ska ta tag i situationen när olyckor som dessa sker. Denna katastrof kunde annars ha slutat i väldigt många dödsoffer och det hade varit en mycket negativ situation för triathlon-sporten som helhet.