En annan mycket populär triathlontävling i Sverige är Örebro triathlon. Det är Örebro AIK som är ansvariga för träningen och de har mycket lång erfarenhet av att arrangera tävlingar av denna typ. De ser engagemanget som ett sätt för föreningen att kunna öka intresset för sporten triatImage result for Örebro Triathlonhlon överlag. Tävlingen här sker på en snabb och platt bana. Den ligger dessutom i en mycket naturskön miljö, och den är perfekt att slå personliga rekord av olika slag på. Både löpningen och simningen kan följas på mycket nära håll och banan är väldigt publikvänlig.

Klasserna

Precis som på många andra triathlontävlingar finns en motionsklass där de tävlande varken behöver ha licens för tävling eller ens vara medlemmar i en klubb eller förening för att kunna delta. I denna klass får de främsta löparna priser. Denna klass passar nybörjaren eller den som bara vill slå de egna rekorden.

Det finns också en seniorklass för den som vill springa på tid och tävla. Här måste man ha både en tävlingslicens och vara med i en klubb för att få springa. I gengäld delas också prispengar ut till de främsta deltagarna.

I båda klasserna kan man välja mellan att delta i en sprintdistans eller i den så kallade medeldistansen. Det finns också möjlighet att välja stafett i sprintdistans och i motionsklass.

Vilka distanser gäller?

Om man väljer sprintdistansen simmar man 75 meter, varpå man cyklar 20 km för att sedan springa 5 km. I medeldistansen simmar man 1,9 km, för att cykla 90 km och springa 21 km.

Om man väljer att delta i stafetten är tre personer med. Här gör varje person en gren, alltså en simmar, en cyklar och en springer. Tiderna läggs sedan ihop. Dock är dessa med i en speciell klass när det sedan gäller prisutdelning eftersom att personerna inte är lika utsatta som en som gör alla grenar själv.