Skaderisken ökar i triathlon

Image result for Skaderisken ökar i triathlonVid School of Sport Sciences i Oslo har forskare tittat på hur stor förekomsten av skador bland triathleter är. De har undersökt flera som tränat inför tävlingen Ironman och upptäckt att hela 87 % av triathleterna faktiskt blev skadade under de sista sex månaderna de tränade. Det är faktiskt så illa att hela 56 % av dessa fick så allvarliga skador att träningen blev lidande.

Förutom detta kunde forskarna klart se att de som deltog i studien ofta föll omkull när de cyklade. Hela 41 av 147, eller 25 % av cyklisterna skadade sig när de föll. Utöver det kommer risken att drabbas av överbelastningsskador.

Hur ser skaderisken ut i procent?

Akuta skador vid cykelolyckor – 24 %

En ovan cyklist som kör framåtböjd i omkring 40 km per timme är inte så bra. Det är på grund av detta många av triathleter som inte är cyklister ursprungligen lätt faller under cyklingen.

Skador i ryggens nedre del – 23 %

Det är knappt en fjärdedel av de deltagande i studien som drabbas av olika typer av skador i ländryggen. Detta beror enligt sjukgymnaster på att man sitter flera timmar på en cykel, och sedan ger sig ut och springer. Under cyklingen tröttas ryggen ut, för att sedan bli rejält överbelastad när det är dags för löpning.

Knän – 25 %

I cyklingen blir knäna förvisso starkare men när en nybörjartriathlet ger sig på löpträning blir risken för skador på knäna mycket hög. Detta sker på samma sätt som en cykel med fel inställningar ger en rejält mycket högre belastning på knäna än en som är rätt inställd.

Underben – 23 %

Det är mycket vanligt att en triathlet drabbas av inflammerade hälsenor eller benhinneinflammation. Detta beror ofta på att de som tränar är mycket starka konditionsmässigt. Det leder till att de ofta pressar sig själva, och underbenen tål det inte.