De flesta personer som har löptränat under en längre tid kan drabbas av någonting som kallas för överträning. Detta är egentligen ett relativt brett begrepp och det kan inträffa ifall du fortsätter att träna och stressa din kropp även fast kroppen har visat att nu behövs det en paus. Alltså, om du fortsätter att träna och stressa för hårt under en lång tid kommer detta leda till överträning. Träningen är nämligen inte det som är utvecklande, utan det är återhämtningen och vilan. Du behöver därför se till att vila för att din kropp ska må så bra som möjligt, skulle du endast träna utan någon återhämtningstid kommer din kropp börja brytas ned.
Lättare överträning – symptom
Skulle du börja känna dig svagare trots att du tränar en hel del kan detta betyda att du är aningen övertränad. En lösning är då att du drar ner en del på träningsmängden, kanske tränar hälften så mycket i ett antal veckor. Detta ger då din kropp en chans att återhämta sig. Sedan kan du möjligtvis öka träningen lite igen. Ifall du tränar för hårt kan detta påverka din hormonbalans, det kan även ha vissa effekter som gör att du blir sämre ifall du fortsätter med samma träningsmängd. Detta kan hjälpas genom att öka ditt födointag eftersom överträningen kan bero på att du tränar lite för ofta när du har tomma depåer. Detta sliter en del på dig och din kropp. Andra symptom på överträning som kan uppstå är stress, förkylningar som avlöser varann och humörsvängningar.
Vilodagar
Om du har ett antal inplanerade vilodagar i dina träningsveckor kommer risken för överträning att minskas en del. Genom att undvika att träna varje dag kommer du många gånger uppnå mycket bättre resultat.